dissabte, 5 d’abril del 2008

Braç de gitano


Recepta segons Maria Gili, qui l'aprengué de Leonor Estela

Ingredients
125 g de farina
100 g de sucre
Tres ous
1 sobre de llevat
Confitura (de fraula o d'altres fruits)
70 cc de moscatell
50 cc d'aigua
50 g de sucre (per a emborratxar la massa)
Una mica de saïm per untar

Estris
Dos bols
Cullera
Paper de barba
Batedor
Una llauna
Gavinet

Aquest braç el solem fer per dies assenyalats, com pot ser el sant d'algú de la família.

Es posa el sucre dins un bol i s'hi afegeixen els 3 vermells d'ou, remenant fins que està ben lligat. S'afegeix la farina i es mescla bé fins que queda ben espès.

En un bol a part es pugen a punt de neu els tres blancs d'ou.

En el bol de la massa s'afegeix molt a poc a poc el blanc d'ou a punt de neu, removent lentament amb una cullera. S'hi posa després el llevat, també remenant molt lentament.

Es posa un paper de barba untat amb saïm dins una llauna per enfornar, i s'aboca sobre el paper la massa, repartint-la a mesura que l'abocam de manera homogènia per tota la llauna. S'enforna a 170-190ºC amb foc des d'abaix durant uns deu minuts. Al final s'escalfa des d'adalt uns 5 minuts. Convé vigilar el forn a fi que la massa no torni cruixent, ja que si es cou massa s'espenyarà en enrotllar-la.

Mentrestant es prepara el suc d'emborratxar, posant a una cassola petita l'aigua, el moscatell i el sucre. Es remou fins que bull durant dos minuts i es treu del foc.

En haver passat el temps necessari, es treu la llauna del forn, s'agafa el paper de barba amb la massa a sobre i es tallen les vores si s'han cuit. Se separa la massa del paper amb l'ajut d'un gavinet. I s'hi aboca a cullerades petites el suc d'emborratxar.

Sobre tota la massa emborratxada es reparteix la confitura de fraula (o bé d'altres fruits o xocolata) i es s'enrotlla la massa des d'un dels costats llargs, col·locant el braç a una safata. Es torna a posar brou d'emborratxar per sobre del braç.

També es pot posar xocolata a sobre del braç, i repartir ametlla picada per sobre.

El braç ja està llest per als convidats que arribin. El de la foto ha sortit molt bo...

1 comentari:

Anònim ha dit...

Booones i tan bones...
Tornam a ser na Berta i n'Aina, mare i filla cuinera i aprenent de cuinera respectivament.

Mumare vos vol fer saber que ha fet el braç de gitano i li ha sortit mel d'abella. Gustós, esponjós i dolcet. Noltros l'hem farcit de crema pastissera, que queda ben aferradeta a la pasta. Hem disfrutat de les postres avui!

Feis-lo.... és deliciós.....