diumenge, 13 de juliol del 2008

Gató d'ametlla

Recepta de Francisca Mesquida

Ingredients
300g d’ametlla crua pelada
250g de sucre
5 ous
Canyella en pols
Clovella de llimona rallada
Sucre en pols
Saïm per untar el motlle

Estris
Cassola
Capoladora
3 bols
Batedora
Espàtula
Motlle

El secret d’aquesta recepta segurament es troba en la qualitat dels ingredients, com les ametlles, que pelam nosaltres, i els ous de fora vila.

Avui cuina na Xisca Mesquida, de Campos, que té molta mà per a fer els gatons (i moltes altres coses!).

Començam escaldant les ametlles: feim bullir aigua i la treim del foc, abocant-la a un bol on posam les ametlles, les quals passada una estona podrem pelar amb els dits.

Picam les ametlles amb una capoladora i les deixam a part.

Separam els cinc vermells d’ou dels blancs i els posam en dos bols separats.

Pujam els blancs d’ou amb la batedora o a mà i hi anam afegint tres pessigades de sucre. Ho deixam en un bol.

A l’altre bol hi posam els vermells d’ou, 250g de sucre, un poc de canyella en pols i clovella de llimona rallada. Ho mesclam amb una batedora fins aconseguir una textura semblant a la d’una crema i hi afegim l’ametlla capolada. Posam també els blancs d’ou i ho mesclam tot amb una espàtula amb suavitat, fins que quedi una massa homogènia.

Escalfam el forn des d’adalt i abaix a 200ºC, i mentrestant preparam el motlle untant-lo amb saïm i espolsant-hi una mica de farina per tal que no se’ns aferri el gató. Abocam la massa en el motlle i el posam al forn a 190ºC amb foc des d’abaix durant cinc minuts. Passat aquest temps baixam la temperatura a 170ºC i ho tenim durant uns 35 minuts, vigilant que no es cremi per abaix i però que quedi cuit (ens ajudam d’un escuradents, si en clavar-ho surt net, ja està a punt).

El resultat no pot ser més deliciós... si voleu acompanyar-lo d’un gelat podeu acabar d’arredonir l’horabaixa, però tot sol ja és perfecte.

Moltes gràcies a na Xisca per ajudar-nos a completar el receptari, i quedam pendents per aprendre a fer-ne unes quantes més .

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Moltes gràcies per la recepta, provaré de fer-la de ben segur que sortirà boníssim. Magdalena

kati ha dit...

demà m'han convidat a dinar a una casa, provaré de fer aquesta recepta ja que serà la segona vegada que faig un gató i com que el primer es va desfer un poc, ara provaré aquesta que tal i ja us contaré. kati

Anònim ha dit...

Bones tardes. Gracis per sa recepta. S'acosta Sant Jaume i ho celebrarem amb un gató.
Margalida

Anònim ha dit...

quin gelat suggeriu per acompanyar aquest gató?

Gàcies.